Oude Ebbingestraat 60
9712 HL Groningen

Telefoon (050) 318 73 84

E-Mail info@okaphone.nl
Web https://www.okaphone.nl/

Intelligente ESR tester

ESR70
Bestellen

Peak Atlas

Artikelcode ESR70

€ 139,50

incl. 21% BTW

Op voorraad.
Uit voorraad leverbaar.
  • Capaciteit 1 … 20000 μF

Een microprocessor gestuurde ESR ('Equivalent Series Resistance) meetinstrument.

De 'Equivalent Series Resistance', ESR, is de weerstand, die in serie staat met een condensator. Die weerstand wordt veroorzaakt door de technologie van de condensator. Vooral grote condensatoren en dan met name elektrolytische condensatoren hebben er last van. De oplaad- en ontlaadstromen zullen een spanningsval veroorzaken over de ESR. Het zal duidelijk zijn dat een hoge ESR zeer ongunstig is voor de goede werking van de voeding. De inwendige weerstand neemt toe, de voeding levert minder spanning en de 100 Hz rimpel stijgt.

Beide stromen wekken over de ESR een verliesvermogen op. De condensator gaat opwarmen, een verschijnsel dat een langzame verhoging van de ESR tot gevolg heeft. Kortom, de kwaliteit van de elco gaat langzaam maar zeker achteruit en op een bepaald moment is de ESR zo groot geworden dat de voeding niet meer goed werkt en/of de elco er de brui aan geeft.

Het regelmatig meten van de ESR van grote condensatoren is dus een zinvolle bezigheid in het preventief onderhoud van industriële elektronica. Meet men een elco met een grote ESR, dan is het verstandig deze elco te vervangen. Maar het is niet zo gemakkelijk om deze grootheid te meten. Normale RLC-meters meten alleen de capaciteit van een elco. Zet u de meter op 'R', dan zal het apparaat wel een weerstand meten, maar deze heeft niets te maken met de ESR.
De ESR wás moeilijk te meten, want het Engelse bedrijf Peak Electronics heeft met de ESR70 een apparaat op de markt gebracht, dat speciaal werd ontwikkeld voor het meten van deze verborgen parameter van elco's.

De meter wordt met twee drukknopjes bediend, de meetgegevens worden weergegeven op een tweeregelig alfanumeriek LCD-display.


Mastodon
Instagram